Rotary ungdomsutbyte

onsdag 31 maj 2023

Mona Ulvåknippa

STUDERA UTOMLANDS MED ROTARY

Ettårsutbyte, sommarutbyte och sommarläger.

De ungdomar som hösten 2022 åkte iväg på sitt ettårs-utbyte har nu sex - åtta veckor kvar innan det dags att resa hem. Med sig har det ett läsår som berikat dem genom nya vänskaper, erfarenheter de aldrig kunnat drömma om och insikter om sig själva och sin omvärld.

De ungdomar som istället valde att åka på sommarutbyten och sommarläger i år, planerar just nu som bäst vad de ska ha med sig i sin resväska. Vi och alla ungdomar som redan varit iväg på utbyten vet, att sommaren 2023 är sommarlovet dessa ungdomar aldrig kommer glömma. 

Inför utbytesperioden 2024/2025 erbjuder vi tre olika sorters möten. Ett som vi håller på försommaren, ett under tidig höst och ett när "du bestämt dig":

1. Maj/Juni: "Nyfiken-på-möte", anmäl dig här nedan och välj det datum som passar bäst.

2. September/Oktober: "Informationsmöte" några söndagar i höst. Vid de tillfällena går vi ner mer på djupet i de olika utbytena. Anmälan öppnar i augusti.

3. "One-to-one", ett personligt möte där ni får en egen kontaktperson som vägleder er. Detta möte är för dig som är mer än bara nyfiken, som vill åka iväg och behöver grundläggande information inför ett utbyte.

Läs mer och anmäl dig >>

Varför vara utbytesstudent?

Det kanske häftigaste du kan göra, om du är mellan 15 - 17 år, är att studera utomlands ett år. Varför?

  • Du bor utomlands
  • Lär dig ett nytt språk
  • Får nya perspektiv
  • Upplever en ny kultur
  • Får vänner för livet

Rotary Ungdomsutbyte

MITT UTBYTESÅR

William berättar så här om sitt utbytesår i USA;

Jag var utbytesstudent 2007-2008 i Eugene, OR, USA. Det var en helt klart utmanande på många sätt att abrupt pausa livet där hemma men att få uppleva ett samhälle som det amerikanska i grunden var otroligt nyttigt. Jag upptäckte mycket som Sverige saknar i form av inspiration och uppskattning av unga och har själv lärt mig uppskatta fler sidor och talanger hos mig själv som ett resultat! Detta var överlägset det viktigaste jag har fått med mig!    

Hälsningar William

Ungdomsutbyten - Först till kvarn gäller!


Rotary ungdomsutbyte

SOMMARUTBYTE OCH SOMMARLÄGER

Rotary sommarutbyte (15-18 år)

Rotarys sommarutbyte - För dig som är utåtriktad och flexibel

Vill åka till ett annat land under några sommarveckor. Vi matchar ihop dig med en utbytes-student i ett annat land. Ni bor lika länge hos varandra. Du får genom värdfamiljen uppleva en ny kultur, träffa nya vänner och träna språk.

Rotarys Sommarutbyte är ett korttidsutbyte som normalt sker under sommaren under perioden juni till augusti. Det är ett utbyte familj till familj. Enligt Rotary Internationals regelverk är utbytet tre plus tre veckor (det vill säga tre veckor i Sverige och tre veckor i annat land). Erfarenhetsmässigt infaller perioden för utbytena efter midsommar och det innebär att deltagande i sommarutbyte normalt sett är oförenligt med sommarjobb.  

Ansökan snarast, senast den 15 mars Registreringsavgift: 300 kr. Programavgift: 5 200 kr. Försäkring ingår i avgiften. Rotaryklubb godkänner utbytet. Inget krav på medlemskap i Rotary. Läs mer om Rotarys sommarutbyte >>

Rotarys ungdomsläger (15-24 år)

Rotarys sommarläger

Varje år bjuder ett antal Rotaryklubbar in ungdomar till ett 40-tal olika sommarläger runt om i Europa. Lägren är i de flesta fall öppna för såväl barn till Rotarymedlemmar som icke Rotarymedlemmar. Du behöver vara utåtriktad, bjuda på dig själv och prata engelska någorlunda obehindrat. Välj mellan ett 40-tal läger med olika teman:  musik, sport, kultur mm

De generella ålderskraven för sommarläger är 15-24 år. Varje läger har egna specifika ålderskrav. Lägrens längd varierar mellan 1-3 veckor. Deltagarna bor i rotaryfamiljer och/eller vandrarhem, skolor etc. Syftet med lägren är att knyta vänskapsband och att ha roligt. Rotarys Läger är öppet för alla ungdomar, även funktionshindrade. Varje sommar anordnas ett par handikappläger (Handicamp) i Europa.   

Ansökan snarast, senast 15 marsRegistreringsavgift: 1000 kr. Vissa läger är kostnadsfria, andra har en avgift som avgörs av arrangören. Läs mer och ansök om till Rotarys sommarläger >>

UTLÄNDSKA ROTARYSTUDENTER I SVERIGE

Avslutning och diplomering juni 2023

Utbytesstudenterna som pluggade i Sverige 

På eftermiddagen den 13/5 var det dags för avslutning

Vår guvernör Thomas L Olsson delade ut diplom till de hemresande nu svensktalande studenterna tillsammans med Fredrik. Norrman.

Thomas pratade varmt om året som gått och delade stolt ut diplomen. Sedan blev det prinsesstårta och Champis till alla.

Stort tack till alla involverade som gör dessa fina ungdomsutbyten möjliga!

Rotarys utbytesstudenter på besök i Ystad 14-16 oktober - 2022

ÄPPELMUST, ABSOLUT HOME OCH FÖRELÄSNINGAR I YSTAD

Provsmakning av äppelmust i Kivik, matlagning över öppen eld på scoutgården och guidad tur på Absolut Home var några upplevelser som våra utländska utbytesstudenter från Rotary Youth Exchange fick uppleva under en helg i Skåne! Camilla Samuelsson från Ystad Rotaryklubb berättar:

På Dag Hammarskjölds Backåkra fick vi en rundvandring och föreläsning innan Ulf Bingsgård band ihop FN:s fredsarbete med Rotarys medverkan till att FN startades och alla goda handlingar som görs idag i Rotarys namn, däribland Rotarys Ungdomsutbyte. Efter lunch fick vi en kort föreläsning om vad ungdomar kan göra för att göra sin röst hörd. Daniel Samuelsson från Uppsala berättade om hur han hamnade i FN i somras och fick vara Sveriges ungdomstalesperson i COP26. Spännande!

Sydbuss körde oss via äppletavlan på Svabesholm till Kivik där vi besökte äpplets hus, provsmakade äppelmust och fikade i naturskogen invid musteriet innan vi lufsade längs Kiviks gator och styrde kosan hemåt för matlagning över öppen eld!

På söndagen blev det ännu tidig uppstigning med packning och avsked av den fina scoutgården i Löderup. Bussen tog oss tryggt till Åhus där det blev en guidad tur på Absolut Home, en upplevelse som ungdomarna gav 10 av 10 möjliga! Efter en promenad nådde vi Åhus strand och nya hotellet Seaside där ungdomarna fick äta god mat medan Rotaract från 2400 berättade om sin verksamhet.

En kort vandring på stranden hann vi med innan bussen tog oss tillbaka för avsked och utspridning i Sverige. Nu är det svenskstudier som gäller och de är så taggade! En fin helg är slut med en härlig grupp studenter och individer.  

Kurs i svenska för utbytesstudenter

KURS I SVENSKA

Birgitta som är lärare på Folkuniversitetet är mycket imponerade av utbytesstudenternas framsteg i det svenska språket. Bra jobbat!

Kursen kunde startas med bidrag från klubbarna som ansvarar för studenterna. Det blir fyra lektioner nu innan jul och fyra efter juluppehållet.

International Cooking Show - en film från utbytesstudenterna i Sverige

Ungdomsläger - Arrangerad av Ljungskile Rotaryklubb

UNGDOMSLÄGER I LJUNGSKILE

Helgen 10-11 september har Ljungskile RK varit värd för ett ungdomsläger för utbytesstudenter i vårt distrikt 2360.  Tolv glada flickor möttes upp vid Ljungskile station och förflyttade sig upp till Norra Fjället.  De kommer från 7 olika nationer, USA, Japan, Taiwan, Tyskland, Italien, Tjeckien och Spanien.

Gården Norra Fjället brukades av familjen Sven och Wilhemina Björk ända fram till 1946, då sonen tog över fram till 1954.  Wilhemina födde här 17 barn. Här var det skola för alla barn boende på Bredfjället fram till 1946.  Norra Fjället sköts numera om av Ljungskile Friluftsklubb och skolbyggnaden är museum.

På lördagen gjorde vi en ca 7 km vandring med paus vid Skarsjön. Här gällde det att först göra upp eld med näver och tändstål innan vi kunde grilla korv, koka te och kaffe. Väl tillbaka på Norra Fjället fick de som ville möjlighet att ta en bastu. På kvällen kom vår president Sten-Åke Lyngstam upp till oss med sin gitarr och fick igång allsången.

På söndagen efter frukost i solskenet, lekte vi lekar och mest chillade. Det är härligt att se hur ungdomar från olika delar av världen umgås och tar så väl hand om varandra. Ett stort tack till Annika Gustafson som skämde bort oss med god mat. Mårten Palm, Ansvarig för ungdomslägret 

Ungdomsutbyte 2022 - 2023

VI ÖNSKAR ÅRETS STUDENTER VÄLKOMNA TILL SVERIGE

Efter ett uppehåll under Covid-tiden har nu Rotarys ungdomsutbyte kommit igång igen. Cirka 60 svenska ungdomar och nästan lika många utländska ungdomar har nu anlänt till de länder där de skall studera under ett läsår.

För de utländska ungdomar som kommit till Sverige började det med en veckas introduktionsläger med undervisning i svenska och information om Sverige och svenskarna. Ungdomarna som skall bo i södra Sverige tillbringade en vecka utanför Vetlanda. Ungdomarna i norra Sverige tillbringade en vecka tillsammans i Sundsvall.

Av de 28 ungdomarna som var i Vetlanda är tretton från distrikt 2360. De fick prova på våra nationalrätter som falukorv och potatismos och insjökräftor. Surströmmingen var slut och fanns inte att få tag på, tyvärr :-) Veckans födelsedagsbarn gratulerades med prinsesstårta. De fick även lära sig att berätta om sig själva på svenska, samt att förbereda en presentation att hållas på Rotartyklubben som sponsrar deras tid i Sverige. Distriktets ungdomar kommer från länder som Taiwan, USA, Italien och Tjeckien för att nämna några.